A Travellerspoint blog

Stap 5: overal dieren spotten

overcast 32 °C

DSC01102.jpgDSC01125.jpgDSC01080.jpgDSC01070.jpg

Juf: "En als er dan zo'n man in je huis is die wil stelen en je slaat hem dood. Hoe denk je dat je je dan voelt? Nou?"
Leerling: "Veilig. Want dan is de man weg."

"Ey dames, die muskieten hebben jullie goed te pakken gehad, no?" Ja meneer. Dat klopt. In één nacht vijftien nieuwe muggenbulten om precies te zijn. Gelukkig allemaal geconcentreerd op mijn benen. Snap ik ook wel, die zijn ook ontzettend mooi. Van mijn mentor op stage heb ik nu anti-muskieten-wierook gekregen en bij de Chinees heb ik een grote fles Tropical Bush gekocht. Een soort van Deet, maar dan eentje die wel werkt. Dat wordt vanaf nu elke avond een vervloekinkje tegen de muggen opzeggen bij mijn wierookbekertje.

Een poosje terug hebben we de kaaimannen- en dolfijnentour gedaan. De echte fanatieke volgers hebben daar de foto's al van langs zien komen. De dag begon met een gigantische plensbui. Ik had natuurlijk alweer de pest erin, want ik zag het al helemaal voor me: regen, de hele dag, alles in het water gevallen, geen dolfijnen en zeker geen kaaimannen. Tijdens ons bezoek aan de Commewijneplantage regende het dan ook heel hard.
Toen we echter in de boot terug zaten, stopte de regen en hebben we veel dolfijnen gezien. En dat terwijl we van de anderen gehoord hadden dat we van het dolfijngedeelte van deze trip maar niet te veel moesten verwachten, omdat zij niets hadden gezien. Ze kwamen zelfs tot een meter bij de boot, dat was echt heel gaaf!
Na de dolfijnen gingen we naar een andere plantage: Johanna Margaretha. Deze plantage was helemaal in stand gehouden door één gepensioneerde man die in totaal een stuk of 13 plantages in zijn bezit had en deze als 'hobby' onderhield (als ik gepensioneerd ben ga ik toch maar voor breien). Al die plantages waren een soort van dorpjes, waar een paar honderd mensen woonden die deze man allemaal aan het werk had geholpen. Kenny, onze gids vertelde dat hij van de plantageman een stukje grond had gekregen om op te gaan wonen.
We hebben gegeten, gekletst met een papegaai en een paar kinderen die daar woonden en toen moesten we met zijn zessen in een klein, gammel bootje stappen om kaaimannen te gaan zoeken.

Bootsman: "Eigenlijk kunnen in dit bootje maar vier mensen."
Wij: "Wij zijn met zes."
Bootsman: "Ja, ja. Komt goed."

We moesten met onze zaklamp voor ons gezicht schijnen en dan zag je overal in het water rode puntjes. Dat waren de ogen van kaaimannen. De bootsman greep ze zo met zijn handen uit het water. Voor we het moeras in konden, moesten we de boot nog over een soort glibberige houten brug duwen.
Ik zat achterin, voor de bootsman en ik kreeg de kaaiman in mijn handen gedrukt. Of ik die even vast wilde houden. Ehm. Oké. Daar zit je dan met zo’n beest in je handen en een bootsman die ondertussen vertelt dat kaaimannen scherpe tanden hebben en zo’n 2 tot 3 meter lang kunnen worden. Tijdens dat verhaal keek de kaaiman me aan met zo’n blik van: “Ja, hoor je dat, brutale bakra? Ik heb scherpe tanden. Hele scherpe.”
We vonden daarna nog een kleinere kaaiman, maar toen knapte het elastiekje dat om zijn bek moest. Ik mocht hem weer vasthouden, maar deze bewoog steeds, waardoor hij uiteindelijk terug op de brug uit iemands handen viel en de bootsman ons moest redden.

Daarna gingen we weer terug met de boot onder het genot van een plastic beker met Borgoe-Cola. Wat ons is opgevallen is dat bij elke trip staat dat alcoholische dranken niet zijn inbegrepen, maar dat bij elke trip ergens wel een fles Borgoe opduikt...

Gisteren zijn we naar Braamspunt geweest om schildpadden te kijken. Verschillende soorten schildpadden komen daar in deze periode hun eieren leggen als het donker is. De dag begon weer met regen, dus bepakt en bezakt met regenponcho en paraplu stapten we bij Leonsberg uit de taxi. We moesten een poosje wachten op de boot en het begon weer te regenen, maar dat was niet zo erg, we zouden toch een overdekte boot hebben, net als bij de dolfijnen en kaaimannen, zo was onze logische redenering. Maar, we vergaten even dat we in Suriname waren...
Er kwam een jongen aanvaren in een kleine niet-overdekte boot die niet ouder geweest kan zijn dan 17 en daar moesten we in. De jongeman in kwestie zorgde er wel voor dat we ons de drie kwartier durende tocht niet verveelden, want af en toe spurtte de boot ineens vooruit met weet ik hoeveel kilometer per uur om vervolgens heel abrupt weer te stoppen. En dan voer meneer fluitend weer verder alsof er niets gebeurd was, haha! Ha! Ha...
Toen we aankwamen bij Braamspunt werden we opgevangen door onze gids, Nandram. Op Braamspunt stonden allemaal zelfgemaakte golfplaten huisjes, van de garnalenvissers. Die wonen daar een aantal maanden per jaar om hun garnalen met grote netten tussen palen midden in de rivier te vangen. Daarna worden ze gedroogd, gepeld en gezouten en dan op de markt verkocht.
Het plan was dat we een korte wandeling zouden maken en dan om half 7 zouden gaan eten. Maar het verliep ietsje anders. Het begon toen we een schildpaddennest tegenkwamen waarvan de eieren aan het uitkomen waren, waardoor we de kleine schildpadjes naar de zee konden zien kruipen, zo lief! Toen we terug wilden lopen, kwam de zoon van onze gids eraan gerend: hij had een grote leatherbackschildpad gezien een stukje verderop die eieren aan het leggen was. Daar hebben we bijna drie uur gezeten, wat een prachtig beest. We hadden geluk, want meestal komen de schildpadden ’s avonds pas om eieren te leggen. We hebben dus hele mooie foto's kunnen maken! Als bijkomend voordeel waren we ook nog eens op tijd thuis...

De tijd gaat heel snel hier, over drie weken zitten we alweer in het vliegtuig naar huis!

Posted by romyasmus 17:23 Archived in Suriname

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Wat een schrijftalent heb je toch! Heerlijk genoten van je verhaal! Nog een aantal fijne weken, groeten Jannemiek

by jannemiek

Tjongejonge wat een avonturen beleef je toch! Mooi hoor. Veel plezier nog daar!

by Henny van der Zouw

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint